divendres, 4 de juny del 2010

Compra ECOLÒGIC a la Cívica



_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Compra
ecològic a la Cívica
La

cooperativa de consum
de fruites i verdures agroecològiques de
la UAB,

“Cistell BIO”, us encoratja a
abandonar el rol de consumidors passius.
E
ls que no volem que ens emboliquin els pebrots en plàstic, ni volem patates sospitoses, ni haver de menjar
peres que han viatjat més que nosaltres. Aquells que no volem pagar les cebes a un preu deu vegades més alt que el que rep el pagès i estem farts de pomes refrigerades i encerades per a que brillin sota els focus dels súpers. Nosaltres, tenim una cita cada dimecres. Fa mesos que gent de l’Autònoma mengem sa i amb responsabilitat, tot just des que cooperem per consumir fruites i verdures agrobiològiques: locals,de temporada, sense pesticides ni fertilitzants, comprades directament als pagesos.


Els Calamari ens ofereixen setmanalment un assortit del producte del treball respectuós amb la terra. Cistelles plenes de verdures i hortalisses,per 13€, que enriqueixen els nostres àpats amb pastanagues, patates, apis, naps, cebes,enciams, escaroles, remolatxes, cols llombardes, espinacs, tomàquets, pebrots, bledes, albergínies, bròquils,  carabasses, porros, alls, espàrrecs,calçots... I per 4€ més gaudim amb la dolçor de pomes, peres, mandarines,taronges,... fruites que la natura hagi volgut tenir a punt per a l’ocasió.

Qui vulgui aquests aliments, ha d’encarregar la cistella amb antelació. Només cal que s’apropi a la Cívica un dimecres cap ales 15h. És aleshores quan sol arribar el pagès amb la comanda. La venda directa permet als pagesos alliberar-se de les pressions dels mercats de majoristes. A nosaltres, consumidors, ens permet establir una relació amb el productor i tenir un coneixement més fiable de la naturalesa del que mengem.
La relació productor-consumidor, que sempre trobem mediatitzada per omnipotents distribuïdors, queda substituïda per un vincle més estret. Els consumidors esdevenen veritables sustentadors dels pagesos que aposten per l’agricultura biològica. Es desenvolupa un intercanvi econòmic més just, però alhora més exigent, ja que implica un compromís:compartir responsabilitats.

Els consumidors no paguem exactament pel contingut concret de cada cistella. Paguem el mateix quan ve

plena per l’opulència de l’estiu que quan són més modestes pel mal temps. El preu de la cistella és més aviat un sou, una aportació per sostenir el valuós projecte dels pagesos que ens donen de menjar.
Establir un preu és difícil quan no es vol jugar al joc del mercat. Com determinar quanta feina costa una collita? Com valorem la tasca del pagès? Quant l'apreciem?
La peculiaritat d’aquesta nova relació no té perquè acabar aquí. La gent que forma part de les cooperatives de consum sovint tenen l’ocasió de visitar les terres que els nodreixen, conèixer les seves qualitats, clima, la ubicació, ambient, els seus límits i potencials, la vida que les envolta,...Així s’arriba a entendre millor les dificultats de treure’n profit, i es fa una valoració més propera, justa, humana,... del que costen els productes i la feina dels pagesos.
 A la cooperativa que hem posat en marxa encara li queda feina per davant. Degut a la falta de difusió, hi ha setmanes en les que només demanem 5 cistelles. Als pagesos no els hi sortiria a compte arribar a l’UAB per menys. Calen més persones i, per altra banda, encara hem de millorar la rotació de les tasques i el sistema que fem servir per pagar els encàrrecs... Però tot plegat, ja ens hem consolidat: des del 4 de Novembre de 2009 anem fent realitat una altra manera de consumir. Ja fa mig any! I estem tan contents amb el pas que hem donat que volem que més companys us animeu. Us estem esperant!



Llista de Correus del grup de la cooperativa de consum Cistell BIO UAB
Suscribin-te podràs encarregar les teves cistelles i participar a la coodinació de la cooperativa de consum
Subscriu-te a la Llista de correus del Cistell Bio UAB.
Visita el nostre BLOG
amb FOTOS d'alguns cistells
Visita el nostre grup de Google

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada